Ma 2024. május 20. hétfő, Bernát, Felícia napja van.
  • Főoldal
  • Városunk
  • Földrajzi elhelyezkedés

Földrajzi elhelyezkedés, adottságok, megközelíthetőség

Mezőkovácsháza Békés megye déli részén elhelyezkedő 5200 lélekszámú kisváros, a 18 települést magába foglaló mezőkovácsházi kistérség központja, járásszékhely település.

A mezőkovácsházi kistérség (járás) természetföldrajzi szempontból az Alföld nagytáj dél-keleti részén, a Körös-Maros középtáj Csanádi-hát és Békési-hát kistájain terül el. A vidék tengerszintfeletti magasságú lösziszappal fedett hordalékkúp-síkság, tökéletesen sík terület, a szintkülönbségek minimálisak. A felszínt a Maros, a Tisza és a Körös folyók munkája alakította. Tengerszint feletti magassága kb. 80-105 m közötti.

Éghajlata száraz-kontinentális éghajlat, az évi napsütéses órák száma 2300 fölött van, csapadékháztartása jobb az alföldi átlagnál, ugyanis a területtől légvonalban mindössze 60–70 km-re emelkednek az Erdélyi-szigethegység igen magas, 1800 métert is meghaladó láncai (Béli-hegység, Bihar-hegység, Vigyázó-hegység), ezért megugrik az éves csapadék-mennyiség, 550–600 mm-re.

A térség jelentősebb vízfolyása a Száraz-ér, amely 44 km hosszan kanyarog a tájban. Nagyobb mellékvizei: a Cigányka-ér (16 km, 40 km2) és a Kutas-ér (30 km, 143 km2) Kiágazik belőle a Mezőhegyesi-Élővíz-csatorna (42 km 246 km2) A vízfolyások vízjárását kisvizek idején mesterségesen irányítják. A térség egyetlen természetes eredetű állóvize a 4 ha vízfelülettel rendelkező Boda-tó, mely korábban gyógyiszapjáról volt híres, most gazdag növény- és állatvilága figyelemre méltó. Kedvelt horgászparadicsom.

A talajvizet 2-4 m között mindenhol elérjük. A felszín alatt kiváló minőségű ivóvíz és termálvíz halmozódott fel.  A Körös-Maros köze legjobb vízadói itt, a Maros hordalékkúp területén – átlagosan 100-200 m-es mélységben – helyezkednek el. A térség – ivóvíz-beszerzési szempontból – legjelentősebb vízföldtani egysége a Maros hordalékkúp, melynek egyharmada Magyarország, kétharmada Románia területén található. A térségben több helyen jellemző a 70 C fok hőmérsékletet meghaladó termálvíz. Mezőkovácsháza felújított termálkútjából 80 C fokon tör elő a színéről Borostyán néven gyógyvízzé minősített, kiváló gyógyhatású termálvíz.

A térség fontos nemzeti értéke a humuszban gazdag termőföld. Itt alakult ki a legjobb minőségű mezőségi talaj, a feketeföld. A Délkelet-alföld sajátos hangulatú tájain számtalan országos, sőt nemzetközi jelentőségű természeti érték található. Ezek közül a legjelentősebb a teljes területén fokozottan védett, mindössze 21 hektáros Tompapusztai löszgyep, amely kis kiterjedése ellenére felbecsülhetetlen természeti értékekkel bíró, a Száraz-ér egy nehezen megközelíthető kanyarulatában a beszántástól megmenekült terület, melyet 1979-ben fedezett fel Csathó András János battonyai muzeológus. Itt található Magyarország legnagyobb összefüggő, zonális helyzetű ősi löszpusztarét állománya, amely egy alföldi löszháton, a Csanádi-háton, nem pedig szikes pusztai környezetben helyezkedik el. A löszpuszta növény- és állatvilágának gazdagsága az esőerdőkéhez hasonlatos. A Tompapusztai löszgyep egyike a különleges életmódú, Magyarországon jelenleg mindössze tíz helyről ismert magyar földikutya (Nanospalax hungaricus) előfordulási helyeinek. A térség természetföldrajzi adottságainak, valamint a folyók természetalakító tevékenysége során kialakult jellegzetes tájszerkezetének védelmét és gondozását a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága látja el.

Mezőkovácsháza megközelíthetősége

A térség egy-egy fontos vasúti és közúti tranzitfolyosó közé esik. A TEN-T maghálózati elemeknek besorolt M5-M43 autópályák és a Budapest-Lőkösháza vasútvonal egyaránt az EU magzóna és Dél-Erdély/Bukarest/Constanta/Bulgária/Törökország között teremt igen fontos kapcsolatot, ezek a folyosók jelenleg is fejlesztés alatt állnak. A térség szempontjából fontos lenne a minőségi ráhordó hálózat megléte. Azonban a térség közúti infrastruktúrája fejletlen. Csak alsóbbrendű utakon lehet megközelíteni, amelyek állapota változó, viszont egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak le. A 47-es főútra Orosházánál, az M43-as autópályára Csanádpalotánál lehet felcsatlakozni, így kiemelt jelentősége van a térségben a Csongrád-Csanád megyébe és az Orosházára vezető alsóbbrendű utaknak. A 4434-es út Gyulával és Makóval köti össze  Mezőkovácsházát, amely út felújítása jelenleg is folyamatban van. A 4428-as felújított út Orosházával köti össze a várost, amely Mezőkovácsházától a 4429-es számú útban folytatódik tovább Battonya irányába a román határhoz. Vasúti közlekedés tekintetében Mezőkovácsháza a 121-es Békéscsaba-Kétegyháza-Mezőhegyes-Újszeged egyvágányú, csak Kétegyháza-Békéscsaba között villamosított, normál nyomtávú vasúti mellékvonal mentén helyezkedik el. A 121-es vonal Kétegyházánál csatlakozik rá a kiemelt Budapest-Lőkösháza tranzit vasúti vonalra.

© Az oldalt készítette és üzemelteti a CsabaInformatika.NET

Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató