Ma 2024. július 14. vasárnap, Örs, Stella napja van.
 • Főoldal
 • Intézmények
 • Mezőkovácsházi Városi Könyvtár és Kalocsa Róza Művelődési Központ

Mezőkovácsházi Városi Könyvtár és Kalocsa Róza Művelődési Központ

 • 5800 Mezőkovácsháza, Árpád utca 162.
 • Telefon: 68/680-318, 30/3269909
 • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Web: kovikonyvtar.hu
 • Intézményvezető: Albertus László

Könyvtárunk a térség egyik legrégebbi könyvtára. Elődje, az első nyilvános népkönyvtár 1899-ben alakult, mely a folyamatos állománygyarapítás hiánya miatt pár év múlva felszámolta önmagát. A felszabadulás után az akkori Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium vándorládás könyvtártelepítése segítette a népkönyvtárakat. Mezőkovácsházán a Magyar Kommunista Párt vándorládás könyvtára jelentette a háború utáni közművelődés első lépését.

1953 júliusától beszélhetünk igazi közművelődési könyvtárról, amikor a Járási Tanács intézményeként megalakult a Járási Könyvtár, amelynek kettős feladata volt: a község lakóinak ellátása, a kialakulóban lévő járási könyvtárhálózat kiépítése, valamint szakmai és módszertani irányítása. Megindult az olvasószervezés, a látogatók könyvtárhasználóvá nevelése. A könyvkölcsönzésen kívül kiállításokat, előadásokat, író-olvasó találkozókat, diavetítéseket szerveztek.

Az 1960-as év mérföldkövet jelentett az intézmény életében. Új helyére, a Művelődési Ház emeletére költözött a könyvtár. Hozzáértő személyzetet kapott, áttértek a szabadpolcos kölcsönzési rendszerre, nagysikerű könyvtári rendezvényeket szerveztek, kiadványokat jelentettek meg, megkezdődött a községre vonatkozó tárgyi és írásos dokumentumok gyűjtése. A gyermekkönyvtári munka alapjainak lerakása is még a Művelődési Ház emeleti helyiségéhez kötődik. Az évek múlásával a Művelődési Ház és a könyvtár közös épülete lassan helyhiánnyal küszködött, a könyvtár kinőtte a rendelkezésére bocsátott helyiséget.

1990-ben költözött be a mai végleges helyére, egy kifejezetten könyvtári célokra átalakított, 400 négyzetméteres alapterületű épületbe a Városi Könyvtár. Az emeleti részen kapott helyet a fagerendás gyermekkönyvtár, a földszinten pedig galériás megoldással az olvasóterem, folyóirat olvasó, kölcsönző tér, helyismereti gyűjtemény, vezetői, illetve feldolgozó iroda. A 90-es éveket finanszírozási nehézségek miatt a változások sodrában élte meg a könyvtár (szervezeti összevonások, létszámleépítések). A nehezülő körülmények ellenére, továbbra is tartalmas munka folyt az intézményben.

2004. július 31-től a könyvtár szakmailag önálló, pénzügyileg részben önálló költségvetési szerként működik tovább az alapfeladatok tekintetében teljes körűen.

2005-től az iskolai könyvtári feladatok a Városi Könyvtár feladatkörébe kerültek.

2007 és 2012 között végezte az intézmény a Dél-Békési Kistérség kistelepüléseinek mozgókönyvtári ellátását. Az 1997. évi CXL. törvény új előírásainak megfelelően és a 13/2013. (II.14.) EMMI rendelet alapján a megyei könyvtárak koordinálása alá került a területi ellátás. E törvény értelmében megállapodás jött létre a Békés Megyei Könyvtárral a könyvtárellátási szolgáltatásban való közreműködésről, mely szerint a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár a kistelepülési nyilvános könyvtári ellátás magasabb színvonalon történő működtetése érdekében a korábban is ellátott települések könyvtári szolgáltatásában vesz részt. Ezzel a könyvtár visszatért a korábbi járási hatókörű feladatellátásához, a járás 18 településéből 13 településen nyújt szolgáltatást (Almáskamarás, Dombegyház, Dombiratos, Kisdombegyház, Kunágota, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Pusztaottlaka, Végegyháza, Kaszaper).

2016-ban Minősített Könyvtár címmel tüntették ki a Mezőkovácsházi Városi Könyvtárat a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkájának elismeréséül.

2019-ben elkezdődött az épület teljes körű felújítása. Kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos hálózatot, átalakították a fűtési rendszert, valamint napelemeket telepítettek. Megtörtént az épület külső-belső szigetelése. Az új bútorok, függönyök, lamináltpadló, a beltéri meszelés megváltoztatta a belső terek hangulatát. A nagyszabású felújítás során új „köntösbe öltözött” a gyermekkönyvtár, amely most már teljesen más arculattal fogadja az érdeklődőket: fiatalos, csalogató. Az újonnan kialakított Mese és Ifi sarokban babzsákfotelek, színes képeskönyvek, izgalmas mesekönyvek, társas- és Xbox játékok várják, hogy a gyermekek felfedezzék őket. A földszinten kellemes, tágas olvasótér, újságolvasó sarok várja az olvasni vágyókat valamint a naprakész sajtó után érdeklődőket. A falakat vászonképek díszítik, amelyek Mezőkovácsháza egy-egy múltbéli pillanatát jelenítik meg. Általuk nyomokban jelen van a helytörténet is, melynek kutatása a mai napig folyik a könyvtárban.

2020-tól, a kívül-belül megújult könyvtár folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal, a megszokott nyitvatartási időben várja olvasóit.

 • hétfő: 10:00-18:00
 • kedd: 08:00-18:00
 • szerda: 10:00-18:00
 • csütörtök: 10:00-18:00
 • péntek: 08:00-18:00
 • szombat: 08:00-12:00

A korszerűsítés Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának támogatásával, illetve a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár saját forrásából valósult meg.


LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Alapító Okirat

© Az oldalt készítette és üzemelteti a CsabaInformatika.NET

Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató