Ma 2024. február 27. kedd, Edina, Szvetlána napja van.
  • Főoldal
  • Városunk
  • Turizmus
  • Turisztikai értékeink

Mezőkovácsháza turisztikai értékei

Mezőkovácsháza városa számos turisztikai értékkel rendelkezik. E téren kiemelkedő szerepet tölt be nemcsak a város, hanem annak környékének életében is a Borostyán Camping és Gyógyfürdő, amelynek 72 Celsius fokos termálvizét 1998-ban „Borostyán gyógyvíz” néven gyógyvízzé nyilvánította a Népjóléti Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatása. A minősített gyógyvíz mozgásszervi, reumatikus és nőgyógyászati betegségek gyógyítására is bizonyítottan alkalmas. A gyógyvíz mellett figyelemre méltó a fürdő területén minden évben megrendezésre kerülő Fürdőfesztivál is, mely változatos kínálatával vonzó kikapcsolódási és szórakozási lehetőség biztosít minden korosztály számára.

A várost megismerni vágyó idelátogatók szempontjából alapvetően lényeges említést tenni Mezőkovácsháza gyalogos – és kerékpártúra útvonalairól is, melyek a település turisztikai életének egyik meghatározó attrakciói. Az útvonalak az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program Aktívturisztikai fejlesztések tárgyú felhívására benyújtott „Gyalogtúra útvonalak hálózata a Marosháton” című nyertes pályázatának keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A két belterületi és két külterületi túraútvonal által a tájat bejárva a kihelyezett táblák alapján a környék alig ismert vagy rejtett természeti és kulturális kincsinek felfedezésére is lehetősége nyílik a túrázóknak.

A 26. és 27. számú belterületi túraútvonalak összekapcsolható útvonalak, melyek több turisztikai értékét is érintik a városnak. A település központjában található a Kisboldogasszony Plébánia Katolikus Templom is, melynek alapkövét 1878. április 28-án tették le. A templomot az építkezés befejezését követően 1879. szeptember 8-án szentelték fel a Boldogságos Szent Szűz tiszteletére. A város katolikus templomának épülete helyi műemlékvédelem alatt áll.

A centrumban maradva megtekinthetik az érdeklődők a városközpont köztéri szobrait is, így Csanád vezér szobrát, illetve az I. és II. világháborús emlékműveket, melyeknek sorát a Történelmi Emléksétány robbantott bazalt kőoszlopokon elhelyezett táblái bővítenek ki, megörökítve a város történetének jeles eseményeit és kiemelkedő személyiségeit. A település múltjának további jeles alakjait a régi temető és a kriptasor segítségével fedezhetik fel az érdeklődők, melyben segítségükre vannak a nemrégen kihelyezett információs táblák.

A 27. túraútvonalat követve, mely kitér Reformátuskovácsházára, megtekinthető a Mezőkovácsházi Református Templom épülete, melyet hosszú évek törekvését követően 1898-ban, eklektikus stílusban építettek fel. A város katolikus templomához hasonlóan a református templom épülete is helyi műemlékvédelem alatt áll.

Nem messze az utoljára 2019-ben rekonstruált templomtól található meg a 2014 óta a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár gondozásában álló Tájház is, amely a város néprajzi gyűjteményének kiállítóhelye, helyet adva különböző előadásoknak, kézműves foglalkozásoknak, programoknak, kiemelve az immáron hagyománnyá váló Tájházi Gyermeknapot, mely a könyvtár szervezésében valósul meg évről-évre, sokak örömére. A Tájház berendezési tárgyait a könyvtár, a Balogh György Honismereti Egyesület és a város lakossága gyűjtötte össze, amely jól bizonyítja azt, hogy a lakosság fontosnak tartja a hagyományok ápolását, a helyi tradíciók megőrzését.

A külterületi túraútvonalak többségében a város természeti értékeit mutatják meg. A 28. külterületi túraútvonal azonban érinti a turisztikai szempontból mindenképpen említést érdemlő Babó Kastély Panziót is, amely a hosszú múltra visszatekintő a Babó majorban található meg. E csodálatos és festői környezet számtalan rendezvénynek ad otthont, így esküvőknek és lakodalmaknak, vadászatoknak, disznótoroknak valamint gyermektáboroknak. A 14 szobával rendelkező panzió lehetőséget nyújt szállásfoglalásra is.

Mezőkovácsháza számtalan értékével alkalmat nyújt kisvárosi, zöld környezetével a kikapcsolódásra, a szórakozásra és a természet felfedezésére egyaránt.

© Az oldalt készítette és üzemelteti a CsabaInformatika.NET

Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató