Ma 2024. május 20. hétfő, Bernát, Felícia napja van.

Fúrt és ásott kutak fennmaradási engedélyeztetése

Tisztelt Lakosság!

2023. december 31. napjáig minden, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 2016. június 4-i módosításának hatályba lépését megelőzően létesült ásott, illetve fúrt kút esetén vízjogi fennmaradási engedély beszerzése szükséges. A határidő elmulasztását követően engedélyezési eljárás csak a vízjogi bírság megfizetése mellett lesz lehetséges.

A csak háztartási célú vízszükségletet kielégítő kutak esetében a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört gyakorló jegyző engedélye szükséges az alábbi feltételek fennállása esetén:

1. a kút helye nem érint vízbázisvédelmi védőterületet

2. a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet

3. 500 m3/év vízigénybevétel alatti

4. a kút épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal vagy egyszerű bejelentéssel  rendelkező ingatlanon van

5. magánszemély a kérelmező

6. a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja és

7. a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

Amennyiben a fenti feltételek egyike nem teljesül, az eljárásra hatáskörrel rendelkező szerv nem a jegyző, hanem a területi vízügyi hatóság, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A kérelmek benyújtásához az alábbi tájékoztatással élünk:

1.A kútfennmaradási engedély benyújtására a vízhasználattal vagy vízilétesítménnyel érintett ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője köteles és jogosult, továbbá az, akinek az ingatlanra vonatkozó jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték. (pl. haszonélvezeti jog jogosultja)

2. A kérelmező arról, hogy a kút helye érint-e vízbázisvédelmi védőterületet, a Polgármesteri Hivatal műszaki irodáján kérhet tájékoztatást.

3. A 30 m-nél mélyebb talpmélységű kút Mezőkovácsháza területén már rétegvizet érint.

4. a kert öntözése nem minősül gazdasági célú vízigénynek

A kérelmek kötelező tartalmi elemeit jogszabály határozza meg. Fúrt kút esetében a kérelem benyújtásához jogszabály által megjelölt szakember közreműködése is szükséges. A szakemberek várható leterheltsége miatt a kérelem benyújtását lehetőség szerint ne halasszák az utolsó pillanatra, valamint a kérelem nyomtatványokat a Polgármesteri Hivatal műszaki irodáján személyesen szíveskedjenek átvenni, ahol további segítséget, információt nyújtunk az eljárás kezdeményezéséhez.

Dr. Szilbereisz Edit jegyző

© Az oldalt készítette és üzemelteti a CsabaInformatika.NET

Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató