– Kizárólag magas minőségű magyar töltőanyagot (kacsa- és libapelyhet) használunk. A szövetek is különlegesen jó minőségűek, ezeket Németországból és Japánból szerezzük be. Néhány héttel ezelőtt üzemeltük be az új párnatöltő gépsort, most pedig várjuk, hogy megérkezzen Dániából az új paplantöltő gép – magyarázza Kovács Gabriella, miközben a párnatöltő részlegben folyó munkát tanulmányozzuk.

Az üzem bejárása alatt arra is fény derül, hogy a cég legnagyobb megrendelője az IKEA, melynek idén már 3,5 millió darab terméket szállítottak. Mostantól nemcsak párnákat, hanem paplanokat is gyártanak majd részükre, ehhez szükséges a nemrég megrendelt, új paplantöltő gépsor. Termékeik 100 százalékát külföldön értékesítik, 65-70 százalékot az IKEA vesz át és terít a világ minden táján, a fennmaradó részt pedig maga a kft. értékesíti. Legnagyobb felvevőpiacuk Németország, de szállítanak Olaszországba, Hollandiába, az Amerikai Egyesült Államokba, Japánba és Dél-Koreába is.

– Több ezer féle terméket gyártunk, nagyon sokféle design, méret és alapanyag jellemzi a termékskálánkat. Hatalmas az alapanyag-szükségletünk és természetesen késztermékeket is raktároznunk kell, ezért az itteni telephelyen kívül a város több pontján és a környező településeken is jó néhány raktárt bérelünk – mondja a cégvezető.

90490 012 large normal

A legmagasabb minőségű (s egyben a legdrágább) termékeket gyártó részlegbe érve különleges alapanyaggal ismerkedünk meg:

– Itt eider kacsák pelyhével töltjük a párnákat és a paplanokat. Ez egy Izlandon fészkelő vadkacsa-faj, amelynek pelyhét szinte aranyáron lehet megvásárolni. Az is meg van határozva, hogy egy-egy fészekből hány pelyhet vehetnek ki. Az alapanyag rendkívül könnyű, ugyanakkor a belőle készült ágyneműk igen magas hőérzetet biztosítanak.

Arra is fény derül, hogy – sok más, megyénkbeli céghez hasonlóan –, a Hungária Pehely Kft. számára is gondot jelent a szakképzett munkaerő hiánya.

– Úgy gondolom, kivételesen jó gárdával dolgozhatunk. Nálunk nem jellemző a fluktuáció, sokan már hosszú évek óta dolgoznak itt. A fejlesztéseknek köszönhetően az utóbbi időben jelentősen bővítettük a foglalkoztatottak létszámát. Az új gépsor beüzemelése és az újabb raktárcsarnok felépítése után további dolgozókat is szeretnénk felvenni, ez azonban nehéz feladatnak bizonyul, kevés a jelentkező. Jelenleg 185 embernek adunk munkát, közülük 140-en mezőkovácsháziak, a többiek a környező településekről járnak be – ecseteli Kovács Gabriella.

90491 017 large normal

Az üzem bejárása után végül azt is megtudjuk, hogy bár a termékeket külföldön értékesítik, azért a mezőkovácsháziak között is szép számmal akadnak, akik a Hungária Pehely Kft-nél készült paplanok alatt alszanak. Időnként ugyanis vásárokat tartanak a városban és a környező településeken. Több alkalommal adományoztak paplanokat, párnákat a helyi idősek otthonának, az óvodáknak és a bölcsődének. Támogatóként is fontos szerepet játszanak tehát a település életében. Mi több, fontosnak tartják a környezet védelmét is, ennek érdekében fákat ültettek, méhlegelőt hoztak létre, a gyermekeknek pedig egy tanösvényt is kialakítottak.